Zondag 4 augustus, Ennistymon, Co. Clare

Hore Abbey, Co. Tipperary

Een aantal bijdragen uit mijn reisdagboek van 2002.

Aanvankelijk wilden we naar het muziekfestival van Mitchelstown, tussen Cork en Tipperary, en proberen daar een overnachting te boeken. De landlady helpt ons, maar helaas, geen plaats. We boeken eenkamer in Mallow, Co. Cork. Onderweg komen we in Cashel, van de beroemde normandische burcht Rock of Cashel. Imposant bouwwerk op een rots die kleiner is dan verwacht. In de nabijgelegen Hore Abbey echter in veel meer te zien, en bovendien lopen de mensen je niet voor de voeten. Vanuit de vervallen abdij zijn een aantal schitterende doorkijkjes richting Rock te vinden.

Even voor Mallow komen we door Casteltownroche, een klein plaatsje langs de rivier de Awbeg, met een rustieke watermolen. In de lokale pub zien we in dat we het het festival, waar om 19.00 uur Mary Black (!) optreedt, niet kunnen halen zonder te haasten. Hee, dit is vakantie, dan maar niet. Mallow is eenn marktplaatsje even boven Cork, verder niets bijzonders behalve een abdij-ruine. De grote attractie laat zich later aankondigen. Na de eerste Guinness in een pub aan de markt worden de instrumenten gestemd. Even later zingen de Ieren hartstochtelijk mee met eengezelschap bestaande uit een heer met gitaar, een dame met viool en een man met een trekzak. 100% puur Iers, tot laat in de avond. We besluiten laat naar huis te lopen, maar dat zou me nog opbreken. Links voor het gasthuis zou de sleutel in een bloempot verborgen liggen, voor de laatkomers. Na enig zoeken vinden we hem onder en steen. Mallow is de marktplaats voor de lokal Gaelic gemeenschap. Het heeft en vervallen abdij-ruine en is vooral mooi door de mensen die er wonen, en de muziek die ze maken.